BESLENME

Feneryolu Tanmavibeyaz Çocukevimizdeki,Beslenme öğünleri kahvaltı, kuşluk, öğlen yemeği, ikindi kahvaltısı, olarak düzenlenmiştir. Sabahtan öğlene yarım gün gelen öğrenciler kuşluk, öğlen yemeğinden, öğleden akşama kadar gelenler öğle yemeği ve ikindi kahvaltısından yararlanırlar.Taze ve doğal besinlerden oluşturulan menülerimiz günlük olarak TanMaviBeyaz Çocukevimizde hazırlanmaktadır.Menüler beslenme uzmanı tarafından hazırlanmıştır. Aylık menüler listeler halinde hazırlanarak, veliler beslenme hakkında bilgilendirilirler. Bu dönemde en önemli nokta çocuğun yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. Çocuk ilk duygusal  bağlarını kendisini besleyenle kurmaktır. Bu bakımdan çocuğun yemek yeme alışkanlığını kazanmasında büyüklerin tutumunun önemli yeri vardır. Herhangi bir hastalık olmadan yemek yemede güçlük yaratmasının başta gelen nedenlerinden biri o yaşın fizyolojik durumunun gerektirdiği kalori ve besin gereksinimlerinin ne kadar olduğunun bilinmemesi, diğeri ise çocuğun seçme arzusuna yer verilmemiş olmasıdır. Her çocuğun metabolizma hızı vücut yapısı aynı değildir. Bunun içinde her çocuğun aynı miktarda yiyecek alması düşünülmemelidir.Yetersiz yedirme çocuğu doyurmadığı gibi zorlamada yemek hususunda çocuğun acı hisler duymasına neden olabilir.Çocuğun gereksinimi olan besin ögelerini karşılayacak yiyecek miktarlarını normalin altında veya üstünde olmamalıdır.Yeterli ve mümkün olduğu kadar çeşitli olmalıdır. Yedirmede çocuğun seçme arzusu ve kararlarıda gözönünde olmalıdır.En iyi rehber çocuğun büyüme durumunun izlenmesidir.Büyümesi normal olan çocuklara yedikleri yeterlidir.Bu dönemde beslenme çocuğun büyüme, gelişme ve öğrenim başarısı üzerinde etkili olur.yeterli ve dengeli beslenme bebeklikten yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde önemli bir yer tutar.Araştırmalar çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmesi durumunda mental gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini ortaya koymuştur.Buna ilaveten yetişkinlik için temel oluşturan pekçok alışkanlığın bu dönemde kazanılmasının önemini vurgulamıştır.Okul öncesi dönem çocuklarının kendi besinlerini seçme şansı oldukça düşüktür.Çocuklar anne baba yada bakıcısının hazırladığı yiyeceklerle beslenmek zorundadırlar.Çocuklara bu dönemde yemek yeme, yememe konusunda ödül yada ceza vermek doğru bir yöntem değildir.Bu yaş gurubu çocuklar besin gurupları içinde en az sebzeleri severler.Bu sebebten dolayı sebzeleri çocuklara sunarken pişirme şekline ve servisine özen göstermek gerekmektedir.

Öyleyse iştahlı çocuklar istiyorsak nelere dikkat etmemiz gerekmektedir:Çocuğun iştahı hiçbir zaman diğer bir çocukla mukayese edilmemelidir.Ağırlık ve boy normal büyümenin tek ölçüsü değildir.Çocuğun yemek yeme oranı büyüme oranı ile ilgilidir.Sofrada yemek yemesi için hiçbirzaman zor kullanmamalıyız.Aile fertleri arasında anlaşmazlık geçimsizlik çocuğun iştahına tesir eder.Kıskanç çocuklar iştahsız olurlar: Çocuk ( Bilhassa tek çocuklar )bazen anne babanın birbirlerine düşkünlüğü ve yakınlığınıda  kıskanabilir. (Oedipus ve Elektra kompleksleri) buda iştahsızlığa sebeb olur.Sofrada samimi, neşeli bir hava esmelidir.Çocuğun anlattığı can kulağı ile dinlenmeli,onlarında şahsiyetlerine saygı gösterilmelidir.Neşe çocuğun yemeğini, iştahla yemesine sebeb olur.Çocuğa sofra adabını öğretmek için en uygun yer sofradır.Büyüklerin bazı yemekleri sevmediklerinden onların yanında bahsetmeleri doğru değildir.Her halleriyle büyükleri taklde çalışan çocuklar bu huyları derhal kaparlar.Çocukların iştahlı olmaları için bol bol açık havaya ihtiyaçları vardır.İştahı az olan çocuklara çok doyurucu yemek verilmemelidir.Çocuk yemeğini ailesi ile birlikte yemelidir,tabağını tıka basa değil azar azar doldurmak yedikçe ilave etmek yerinde olur.Yemeğe oturmadan once çocuğun yorgun olmamasını bir sürtüşme havasının yaratılmamasına, çocuğun gergin olmayan rahat bir durumda bulundurulmasına çalıştırılmalıdır.Yiyeceklerin temiz ve düzenli bir hava içinde vermeye gayret edilmelidir.Yemek yemesi için rüşvet verilmemelidir. Yemek aralarında abur cubur yememelerine dikkat edilmelidir.Hepsinden önemlisi yemediği zaman dayatmacı olmamak,çocukla fazla ilgilenmemek gerekir.İştahsızlığın en bilinen temel sebeblerinin başında onun annesini yemek yememesi ile uğraştırmak istemesidir.Genel olarak söylememiz gerekirse; okul öncesi dönemde beslenme problemleri varsa, bu konular beden, ruh sağlığı konularında bilgi, anlayışlı ve şefkatli yetişkinlerin güvenliği altında olan çocuklarda kolaylıkla düzene sokulur.